Навіщо мені математика?

5 відповідей на це питання!


Джеремі Куну - професору математики, одного разу учень задав запитання,
яке хвилює, напевно,  кожного школяра світу:
 «І де ж мені знадобляться всі ці ваші синуси, косинуси, інтеграли і вся інша алгебра з геометрією?».
    На відміну від більшості своїх колег, Кун не розгубився і назвав навіть 5 причин, чому математика має важливе значення в житті кожного.

1 МАТЕМАТИКА ВЧИТЬ ВИЗНАВАТИ СВОЇ ПОМИЛКИ 

Може бути хтось і буде сперечатися з Джеремі, але його аргументи заперечувати неможливо - дуже переконливо.
    І не просто визнавати їх, а й рухатися вперед, щоб все-таки здобути довгоочікувану перемогу над нерозв'язним завданням. 
      Припустимо, Карл і Клара стоять навпроти написаного на шкільній дошці рівняння. Клара впевнена, що рівняння вирішено правильно, а Карл точно знає, що немає. Минає година, за який ці двоє міняються ролями: Клара вірить, що рівняння помилково, а Карл тупотить ногами і називає Клару неймовірною тупицею. Фантастична ситуація? А адже математики зустрічаються з таким мало не кожен день.
Запитайте будь-якого вчителя, що потрібно робити, якщо питання не вирішується. Відповідь буде дуже простим: «Почніть спочатку і спробуйте піти іншою дорогою. А головне, не переживайте через допущеної помилки, адже саме вона в кінцевому рахунку направила вас по вірному сліду ». 

 2 УМІННЯ ПІДБИРАТИ ТОЧНІ І ПРАВИЛЬНІ СЛОВА

Точність - ввічливість всіх математиків. З цим досить складно посперечатися, адже у кожного терміна і у кожного явища є своє дуже чітке визначення. Пам'ятайте, як вчителі змушували нас напам'ять зазубрювати визначення геометричних фігур або, наприклад, умови теореми Піфагора? 
    У школі ми поняття не мали, де ці знання зможуть стати нам у пригоді. Але давайте подумаємо: чи завжди ми вимовляємо слова, ні на секунду не сумніваючись в їх значенні?
Чи зможете ви, не замислюючись, відповісти, що таке світ, що таке щастя або що таке любов? Співпадуть ваші відповіді на ці питання з відповідями ваших рідних і близьких? А головне, чи зумієте ви назвати те, у чого немає точного визначення?

 3 МАТЕМАТИКА ВЧИТЬ МИСЛИТИ НА КІЛЬКА КРОКІВ ВПЕРЕД

   Вирішувати задачку - все одно що грати в шахи. Будь-який невірний, необережний крок може привести до катастрофічних наслідків. Як часто, роблячи домашнє завдання з алгебри, ви заходили в глухий кут лише через те, що замість плюса ставили мінус?
    Навіть сама крихітна помилка може порушити всі плани і стати величезною перешкодою на шляху до заповітної мрії. А математика вчить нас бути уважними і відповідальними за власні вчинки. Не мало, правда? 

 4 РОБИТИ НЕ ТАК, ЯК ВСІ, А ПО-СВОЄМУ
 5 НІКОЛИ НЕ ЗДАВАТИСЯ

 «Те, що я стверджую зараз, - хибно» - саме так звучить знаменитий «парадокс брехуна», який як не можна точно описує те, що відбувається в сучасній науці. Безліч теорем, правил і аксіом, які раніше вважалися вірними, тепер перестають працювати.
   А це означає, що не варто сліпо довіряти навіть самому авторитетної думки до тих пір, поки ви не розібралися у всьому самі. Вчені називають це «розумним скептицизмом», якому нас так добре вчить математика.

Адже якщо ти не вирішиш завдання, її обов'язково вирішить хтось інший. Так чому б не стати першим? 

Джерело: дивитись








 

Коментарі